Boeiende avond over overlevingskans bij plotselinge hartstilstand


Op 2 juni 2023 organiseerde de Stichting Hartreanimatie Stichtse Vecht een avond over het nut van burgerhulpverlening (BHV) bij reanimaties na plotselinge hartstilstand. De bijeenkomst werd gehouden in Studio Idee in Loenen.
Bas Verkaik (arts-onderzoeker bij de afdeling Cardiologie van het AMC) vertelde over de studie die door het AMC hierover wordt verricht* en liet zien dat in de hele wereld Nederland, na Denemarken, het beste scoort in de overlevingskans (45%). Dit komt doordat wij een geavanceerd oproepsysteem hebben: meldingen die bij 112 binnenkomen worden meteen doorgegeven aan ambulance, politie, brandweer, maar ook aan de dichtstbijzijnde BHV’ers waarvan er een aantal ook een AED meeneemt. Stichtse Vecht heeft op dit moment voldoende AED’s, maar kan nog wel meer BHV’ers gebruiken.
Remy Stieglis (epidemioloog-onderzoeker bij de afdeling cardiologie van het AMC) vertelde meer over het oproepsysteem voor BHV’ers en de rol van HartslagNu daarbij. Door de landelijke invoer van het systeem is het in de praktijk een groot succes (en het beste ter wereld!). Hij benadrukte dat AED’s èn BHV’ers bij HartslagNu wel geregistreerd moeten staan, anders kunnen zij niet opgeroepen worden. Verder blijkt dat de psychologische impact op de hulpverleners na afloop heel gering is.
De avond was heel succesvol. De belangstelling was groot en aan de sprekers werden veel vragen gesteld.

*de studie heet ARREST, dit staat voor AmsteRdam REsuscitation STudies.
Enkele opvallende conclusies uit de onderzoeken:

  • Sinds de invoering van het BHV- en AED-oproepsysteem is de overlevingskans van het slachtoffer bijna 2 x zo groot geworden! Doordat de BHV’er vrijwel altijd sneller ter plaatse is nemen, als deze meteen begint met de reanimatie, de overlevingskansen van het slachtoffer aanmerkelijk toe.
  • Waarom hebben mannen een grotere overlevingskans na hartstilstand dan vrouwen? De verklaring hiervoor is ontnuchterend eenvoudig: Hartstilstand komt het meeste voor bij oudere mensen. Omdat mannen i.h.a. op jongere leeftijd overlijden dan vrouwen, zijn er op hogere leeftijd meer vrouwen dan mannen. Deze wonen vaak alleen zodat, wanneer zij een hartstilstand krijgen, meestal niemand in de buurt is die hulp kan inroepen of zelf kan reanimeren en dus de kans op overlijden groter is dan bij mannen, die nog wel een levenspartner in de buurt hebben.
  • Mensen die de reanimatie overleven, komen er vrijwel allemaal neurologisch goed uit. Mensen die zich niet willen laten reanimeren omdat ze bang zijn voor blijvend letsel, hoeven zich hiervoor dus niet te laten weerhouden.