‘Burgerhulpverlening bij hartstilstand nog niet overal dekkend’

burgerhulpverlening-bij-hartstilstand-nog-niet-overal-dekkend

27-06-2016

‘Burgerhulpverlening bij hartstilstand nog niet overal dekkend’

Het aantal burgerhulpverleners in ons land is gegroeid van 90.000 eind vorig jaar naar 130.000 nu. De landelijke dekking steeg van 0,5 naar 0,8 procent, maar dat moet volgens de Hartstichting 1 procent van de Nederlandse bevolking zijn om als relatieve dekking door te kunnen gaan.

Vooral de dekking in de grote steden is volgens de Hartstichting nog steeds relatief laag. Het grootst is de toename van het aantal burgerhulpverleners in Zuid- en Noord-Holland, waar er het afgelopen halfjaar respectievelijk 12.000 en 6.300 bij zijn gekomen.

Het aantal dorpen en steden zónder burgerhulpverleners is bijna gehalveerd, stelt de stichting: van 230 naar 120.

Op dit moment is de dekkingsgraad het grootst in de provincies Overijssel (1,9 procent), Drenthe (1,2 procent) en Limburg (1,1 procent) en het laagst in Zuid-Holland (0,4 procent) en Utrecht (0,3 procent).

Schermafbeelding 2016-06-27 om 10.35.41

“We zijn blij dat het afgelopen half jaar zo’n 40.000 Nederlanders gehoor hebben gegeven aan onze oproep zich te registreren als burgerhulpverlener. Ons doel, een land waarbij slachtoffers van een hartstilstand binnen 6 minuten geholpen worden, komt steeds dichterbij”, zegt directeur Floris Italianer van de Hartstichting.

block|infographic start

Te weinig burgerhulpverleners in Nederland

© NU.nl

block|infographic end

Oproep

Een burgerhulpverlener kan reanimeren en wordt via zijn of haar mobieltje opgeroepen als in de directe omgeving iemand plotseling een hartstilstand krijgt.

Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis.

Door: ANP