AED aanschaffen?

foto AED
Als je een AED wilt aanschaffen, komen al gauw de volgende vragen naar voren:
– Welke AED (merk en type) zal ik kiezen?
– Wat kosten de AED’s?
– Als ik hem buiten hang, in wat voor kast moet ik hem hangen?
– Waar kan ik het best een AED en een buitenkast kopen?
– Hoe kom ik aan het geld? Kan ik daarvoor subsidie krijgen?
– Hoe zit het met het onderhoud? Wat komt daarbij kijken en welke kosten zijn ermee gemoeid?

Op deze pagina zullen we deze vragen kort beantwoorden. Als je meer informatie nodig hebt, kun je ons altijd mailen op info@hartreanimatiestichtsevecht.info.
Raadpleeg ook de webpagina van de Hartstichting!

Welke AED kiezen?
Op de webpagina van de Hartstichting staan enkele aandachtspunten genoemd waar je op moet letten bij de aanschaf van een AED.

meer »

Als je even zoekt op internet zie je dat er vele merken en typen te koop zijn.
In onze regio wordt Philips het meest toegepast (70%) en daarvan meestal de goedkoopste: de HeartStart HS1. Vervolgens de Zoll (10%) en de Defibtech (8%).

Accessoires
Een reanimatieset (tasje met daarin enkele accessoires zoals een schaar, scheermes(krabber), handschoenen, wasdoekje en beademingsmasker) mag eigenlijk niet ontbreken. Clip deze vast aan de AED zodat het vanzelf meegaat naar de reanimatie.

« minder

Wat kost een AED?
De catalogusprijzen van de meest verkochte AED’s zonder onderhoudscontract variëren van € 1.250,- tot € 1.400,- inclusief BTW. Als je via Hartreanimatie Stichtse Vecht een Philips Heartstart HS1 koopt, betaal je € 965,- (incl. btw).

meer »

Sommige leveranciers bieden afzonderlijke onderhoudscontracten aan (zie verderop) of leveren de AED’s inclusief een onderhoudscontract.
Ook bestaat er de mogelijkheid om via BuurtAED een fund-raising te starten en daarmee een bedrag van € 1.530,- een AED + buitenkast (of € 1.660,- met een pincode op de buitenkast) te vergaren om een Philips HeartStart FRx aan te schaffen met service- en onderhoudscontract voor 5 jaar.
Een reanimatieset kost ca. € 24,- (prijspeil 2021)

« minder

Buitenkast
Om een AED 24/7 bereikbaar te maken, wordt hij vaak buiten opgesteld. Hiervoor zijn speciale buitenkasten beschikbaar die makkelijk te openen zijn.

meer »

buitenkast groenSommige kasten zijn afsluitbaar met een pincode. Hartreanimatie Stichtse Vecht is daar geen voorstander van: Bij een reanimatie-oproep telt elke seconde en mag geen tijd verloren gaan naar het opzoeken en intoetsen van de pincode. Bovendien kan een kwaadwillende het slot toch vrij eenvoudig forceren, waardoor de kast kapot gaat. Gelukkig worden in Nederland AED’s zelden gestolen, misschien ook omdat dit als een misdrijf geldt (strafblad!).

« minder

Fondsenwerving
Er is geen landelijke subsidie voor de aanschaf van AED’s. Doorgaans wordt het geld bijeengebracht door de buurtbewoners of bedrijven.

meer »

De eerder genoemde organisatie BuurtAED biedt de mogelijkheid om via deze partij een actie te starten en binnen een maand voldoende geld in te zamelen om een AED met buitenkast en service- en onderhoudscontract aan te schaffen. Lukt het binnen die maand niet om het bedrag bij elkaar te krijgen, worden alle donaties teruggestort.

« minder

Beheer en onderhoud
Op deze pagina vind je een opsomming van alles wat bij het beheer van een AED komt kijken.
Tip Plak op de AED de naam, adres en telefoonnummer van de beheerder (want vaak blijft de AED achter bij de reanimatieplek en kan hij daarna thuisbezorgd worden).
De levensduur van een AED wordt meestal geraamd op zo’n 8 tot 10 jaar. Gedurende die tijd is wel wat regelmatig onderhoud nodig.

meer »

De elektroden (ook wel pads genaamd) gaan, als ze niet worden gebruikt, zo’n 2 jaar mee.
De levensduur van batterijen is doorgaans 4 jaar.
Op AEDwinkel.nl staat een overzicht van de verwachte kosten gedurende de hele levensduur van aed’s. Let op: deze bedragen zijn exclusief btw. De Zoll is het goedkoopst in onderhoud (€ 235 incl. btw), de Powerheart G5 het duurst (€ 1.250 incl. btw).
Via Hartreanimatie Stichtse Vecht worden pads en batterijen geleverd met een korting van 25%.
Zoals gezegd worden AED’s van BuurtAED geleverd inclusief service- en onderhoudscontract.

« minder