AED-beheer

AED-beheer, wat houdt het in?

(tekst: HartslagNu)

Controleer de AED

 • Controleer de AED en eventueel de buitenkast elke maand. Ook als je een onderhoudscontract hebt, is dit goed om te doen. Het apparaat heeft namelijk ook onderhoud nodig als het niet wordt gebruikt. Geeft de AED of buitenkast een foutmelding aan? Los dit zo snel mogelijk op.
 • De batterij en elektroden van de AED moeten af en toe vervangen worden. De AED geeft zelf op tijd aan als de batterij bijna leeg is, bijvoorbeeld met licht- of geluidsignalen. Na het vervangen van de elektroden/batterij pas je zelf de nieuwe houdbaarheidsdatum hiervan aan in je HartslagNu-account.
 • Heb je een onderhoudscontract, dan moet je toch zelf de houdbaarheidsdatum van de elektroden/batterij aanpassen. Vraag dus na een bezoek van het onderhoudsbedrijf om de nieuwe houdbaarheidsdatum (dit staat vaak ook in het keuringsrapport).

Wat doe je na een inzet?

 • Als de AED is mee-gealarmeerd bij een reanimatie, ontvang je van ons een bericht per e-mail en sms. Controleer of de AED is opgehaald, teruggebracht en is gebruikt.
 • Is de AED ingezet? Zet hem tijdelijk op non-actief en maak hem dan zo snel mogelijk weer gebruiksklaar. Lees meer op Mijn AED is ingezet.
 • Als de elektrodenverpakking open is geweest, vervang je de elektroden en pas je de nieuwe houdbaarheidsdatum aan in je HartslagNu-account.

Beheer je HartslagNu-account

 • Draag je het beheer over aan een andere AED-beheerder? Dan moet de nieuwe beheerder een eigen HartslagNu-account aanmaken. Laat onze helpdesk weten wie de nieuwe AED-beheerder is, zodat wij de AED aan het nieuwe beheerdersaccount kunnen koppelen.
 • Ben je alleen AED-beheerder en geen burgerhulpverlener? Dan klopt het dat je profiel in je HartslagNu-account niet compleet is. Stap 3 Beschikbaarheid voor oproepen en Stap 4 Training kun je dan overslaan. Je staat bij ons wel geregistreerd als vrijwilliger.

Beschikbaarheid van de AED

 • Is jouw AED voor iedereen 24 uur per dag beschikbaar? Gebruik dan de rode button ‘Altijd bereikbaar’ in je HartslagNu-account. De tijden worden automatisch ingevuld van maandag t/m zondag van 00:00 – 23:59 uur.
 • Hangt de AED op een openbaar toegankelijke plek? Vergeet dan niet het vinkje ‘Is de AED openbaar toegankelijk?’ aan te vinken (deze vind je boven de locatie omschrijving).
 • Voeg een foto AED-locatie toe. Help burgerhulpverleners snel de locatie van jouw AED(‘s) herkennen! Voeg een foto en duidelijke omschrijving van de locatie van de AED toe aan je account.
  Een foto voeg je toe via Mijn AED’s > AED gegevens > Media toevoegen. Locatie-omschrijving voeg je toe via Mijn AED’s > AED locatie. Burgerhulpverleners kunnen deze informatie zien in de nieuwe HartslagNu app bij Omgeving. Het helpt ze snel de AED te vinden als ze worden opgeroepen om de AED te halen.

Lees alle tips en adviezen