Grote belangstelling inwoners Nigtevecht voor reanimatiecursus

Op 21 november liep de zaal van het Dorpshuis in Nigtevecht vol met inwoners die bezorgd waren over de hartveiligheid van hun dorpskern.

Wethouder Hetty Veneklaas opende de avond en gaf het belang aan dat de gemeente hecht aan het uitrollen van een goed oproepnetwerk voor hartreanimatie, het gaat immers om mensenlevens. Gebleken is dat een dicht netwerk met burgerhulpverleners en voldoende 7×24 uur beschikbare AED’s in de buurt echt reddend kan zijn in het geval van hartstilstand. De wethouder wees in dit verband op het succes dat de acties van de Stichting Hartreanimatie Stichtse Vecht intussen hebben gehad. Momenteel zijn er in heel Stichtse Vecht inmiddels ruim 800 burgerhulpverleners die zich hebben aangemeld bij HartslagNu. Ook zijn er nu bijna 90 AED’s 7×24 uur in de hele gemeente beschikbaar voor de hulpverlening. De wethouder riep de aanwezigen op zich aan te melden voor een reanimatiecursus zoals zij dat ook heeft gedaan. Het is goed om je medeburger te kunnen helpen.

Vincent Stapper legde vervolgens uit hoe het oproepsysteem in elkaar zit. Hoe bij een 112-oproep voor een hartreanimatie 2 ambulances op weg worden gestuurd, politie en brandweer worden gewaarschuwd maar ook dat 30 burgerhulpverleners via WhatsApp of SMS worden opgeroepen om naar het slachtoffer te gaan, waarvan een aantal eerst een AED ophaalt. Het is belangrijk om de reanimatie binnen 6 minuten te starten om de kans op overleving met goede levenskwaliteit niet voorbij te laten gaan. En een buur is dan veelal sneller dan de ambulance die in Stichtse Vecht een gemiddelde aanrijtijd heeft van 12 minuten. In Nigtevecht is er nog maar 1 AED beschikbaar en zijn er maar 8 burgerhulpverleners geregistreerd bij HartslagNu. Gelet op het inwonertal van Nigtevecht zouden dat er ca. 35 moeten zijn.

Aanwezigen kregen vervolgens nog te horen wat een reanimatiecursus inhoudt en konden zich ter plekke daarvoor opgeven, wat in grote mate gebeurde: Circa 30 aanmeldingen konden meteen worden geteld en daar zal het niet bij blijven. Ook was er meteen zicht op uitbreiding van het aantal AED’s in Nigtevecht dat 7×24 uur beschikbaar komt tot drie in totaal, nog dit jaar te realiseren.
Een succesvolle avond kortom.

Zet dit verslag u aan om een reanimatiecursus te volgen, kijk hier voor de mogelijkheden. Onze opleidingscoördinator Alexandra van der Schaaf helpt u graag met het vinden van de bij u passende cursus.