Rode Kruis wil weten waar alle AED’s hangen

schermafbeelding-2016-10-17-om-09-58-25

http://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/379002-rode-kruis-wil-weten-waar-alle-aed-s-hangen

maandag 17 oktober 2016, 06:02 uur

Rode Kruis wil weten waar alle AED’s hangen

In Nederland zijn tussen de 80.000 en 100.000 AED’s verkocht, maar in de database van het Rode Kruis staan er nog geen 27.000. Met een AED kun je bij een hartstilstand het hart weer op gang brengen. Het Rode Kruis wil weten waar alle AED’s hangen en vooral ook dat ze allemaal altijd beschikbaar zijn.

Peter Paul Tenthof van Noorden van het Rode Kruis legt uit dat de organisatie heeft geprobeerd alle AED’s in Nederland in kaart te brengen. “Daaruit blijkt dat ongeveer de helft van de AED’s alleen overdag beschikbaar is. Dat is op zich niet vreemd, omdat we weten dat veel van die AED’s bij bedrijven of in winkels hangen. Die zijn alleen tijdens de openingstijden van de organisaties beschikbaar.”

En juist de beschikbaarheid buiten de openingstijden is belangrijk, zegt Tenthof van Noorden. “Als je voor een dichte deur staat terwijl je dringend een AED nodig hebt, is dat niet wenselijk.”

Daarom zou het goed als bedrijven de AED-kasten buiten het pand hangen, zegt Tenthof van Noorden. “Die kunnen afgesloten zijn, met een code, maar soms zijn ze ook gewoon open.”