Steeds vaker snelle hulp bij hartstilstand

foto AEDHet aantal AED’s (Automatische Externe Defibrillator) en burgerhulpverleners in Nederland is het afgelopen jaar fors gestegen. Dat blijkt uit een nieuwe inventarisatie van de Hartstichting over alle gemeenten. Daarmee is de kans dat iemand een hartstilstand overleeft een stuk groter geworden.

Het aantal AED’s en burgerhulpverleners in Nederland blijft groeien. Op dit moment staan 225.000 Nederlanders aangemeld als burgerhulpverlener. Zij komen in actie als een buurtbewoner een hartstilstand krijgt.

Meer burgerhulpverleners en aangemelde AED’s
Het afgelopen jaar zijn er ruim 50.000 burgerhulpverleners bijgekomen. Ook staan er 18.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem: 45% meer dan een jaar geleden. Van de aangemelde AED’s is ongeveer 70% dag en nacht bereikbaar voor hulp in de omgeving.

Reanimeren binnen 6 minuten
Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als binnen 6 minuten wordt gestart met reanimeren en een AED wordt aangesloten. Daarom is het belangrijk dat er genoeg burgerhulpverleners en AED’s zijn aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem van Nederland, HartslagNu.

Lees verder op de pagina van de Hartstichting of in het AD.

Op 13 mei zal in Boom en Bosch (Breukelen) een avond worden georganiseerd met een wervende spreker, voor alle belangstellenden in de gemeente. Die avond zullen de actuele cijfers voor Stichtse Vecht worden gepresenteerd. Hoogstwaarschijnlijk is er dan feest te vieren vanwege de 100e AED in Stichtse Vecht die 7×24 beschikbaar is gekomen!