Hartstichting: Kans op hulp bij hartstilstand verschilt per regio

Schermafbeelding 2016-01-21 om 12.38.2801 december 2015
De plaats Nutter (Overijssel) is de plaats waar je de grootste kans hebt dat je op tijd wordt gereanimeerd door een buurtbewoner mocht je een hartstilstand krijgen. In veel gemeenten is die kans veel kleiner door een tekort aan burgerhulpverleners. In 230 plaatsen zijn zelfs helemaal geen burgerhulpverleners. De Hartstichting deed onderzoek naar de spreiding van burgerhulpverleners in Nederland en ontdekte dat de verdeling slecht is.

In Nederland zijn er 2 miljoen mensen die recent hebben leren reanimeren. Echter, slechts 90.000 van hen kunnen worden opgeroepen op het moment dat een buurtbewoner plotseling een hartstilstand krijgt. Zij staan aangemeld bij een van de twee oproepsystemen (Hartveilig Wonen en Hartslag Nu) die bij meldkamer 112 zijn aangesloten. Reanimatie en behandeling met een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “We roepen Nederlanders die kunnen reanimeren op zich aan te melden als burgerhulpverlener. Met zoveel mensen in Nederland die kunnen reanimeren moeten we gemakkelijk van heel Nederland die 6-minutenzone kunnen maken. Met 80.000 extra mensen die zich registreren redden we jaarlijks 2.500 levens, dat zijn zes levens per dag. Het kan toch niet zo zijn dat mijn buurman een hartstilstand krijgt, maar ik zijn leven niet kan redden omdat ik niet op de hoogte wordt gebracht via de meldkamer.”

Spreiding
Nutter in de provincie Overijssel is het dorp waar je een grote kans hebt te worden gereanimeerd bij een hartstilstand. In Nutter is maar liefst 29% van alle inwoners aangemeld bij het oproepsysteem om een buurtbewoner te reanimeren als het nodig is.

Overijssel is bovendien de provincie met het hoogste percentage burgerhulpverleners. 1,6% van de bevolking staat hier geregistreerd. Zuid-Holland heeft het laagste percentage. Hier is het percentage aan burgerhulpverleners slechts 0,1%. Van de grote steden is Den Haag de stad met de hoogste dekking van burgerhulpverleners (0,07%), Amsterdam die met de laagste dekking (0,006%). 52 van de in totaal bijna 750.000 Amsterdammers staat maar geregistreerd.

Elke dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand
Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De Hartstichting wil de overleving bij een hartstilstand verhogen naar 25% door van Nederland één 6-Minutenzone te maken: een gebied dat zo is ingericht dat omstanders een slachtoffer binnen zes minuten de juiste hulp kunnen bieden: 112 bellen, starten met reanimeren en een AED inzetten. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. Nederland startte als eerste land wereldwijd met het oproepen van burgerhulpverleners via een bericht op hun mobiele telefoon.

Lees meer over het oproepsysteem reanimatie