VAR NIEUWS WhatsApp wordt steeds vaker gebruikt voor wijkcommunicatie

Schermafbeelding 2016-01-21 om 15.35.48Geplaatst op 8 januari 2016
STICHTSE VECHT > De gemeente heeft vrijdag speciale borden geplaatst, die laten zien dat er buurtpreventiegroepen actief zijn die zich bezighouden met de verbetering van de veiligheid in hun wijk. Burgemeester Marc Witteman onthulde de eerste WhatsApp-buurtpreventieborden in Breukelen in de wijk Rietland, in Loenen aan de Vecht ter hoogte van de kruising Driehovenlaan en Keizer Ottolaan en in Maarssenbroek bij de auto ingang van Duivenkamp.
“We stellen de borden speciaal ter beschikking om te laten zien dat er in de wijk een WhatsApp-buurtgroep actief is. De ervaring leert dat dit preventief werkt”, aldus burgemeester Marc Witteman. Hij geeft aan dat de gemeente en de politie dit soort buurtpreventieprojecten toejuichen. “Het is fijn dat inwoners oog voor elkaar hebben. WhatsApp is een snel communicatiemiddel, waarbij je vlot verdachte situaties kunt melden. Met hulp van bewoners kunnen we een bijdrage leveren aan de veiligheid in de wijk en criminaliteit tegengaan.”
De preventie-app bevordert een veilige en leefbare buurt, doordat bewoners een verdachte situatie direct met elkaar kunnen delen. Gemeente Stichtse Vecht faciliteert het initiatief met het plaatsen van borden die wijzen op het bestaan van de WhatsApp-groep. Als iemand binnen de groep een verdachte situatie of persoon ziet, belt hij de politie en stuurt een bericht naar de WhatsApp-groep. Zo ontvangt iedereen een melding en is hierdoor op de hoogte van verdachte situaties.
Burgemeester Witteman juicht de initiatieven van bewoners om hun buurt veiliger te maken toe. Hij beschouwt de WhatsApp-groep als waardevol. “Veiligheid is immers niet alleen een zaak van de politie en gemeente, maar van ons allemaal. Met het plaatsen van de borden, hopen we dat, via de WhatsApp-groep, de veiligheid in de buurt en kernen toeneemt.”

Schermafbeelding 2016-01-20 om 20.40.09
Witteman vindt het initiatief van de buurtverenigingen een goed voorbeeld van buurtpreventie, dat navolging verdient in de rest van de gemeente. ”De tips die we krijgen, kunnen bijvoorbeeld helpen om iemand op heterdaad te betrappen.” Voor de bewoners heeft hij diverse tips: “Wees concreet in de berichtgeving: wat is het kenteken, het signalement, de vluchtroute? Ga niet zomaar op een verdachte situatie af. En vertrouw op je onderbuikgevoel: zie je iemand bloemen verkopen bij oude mensen aan de deur? Bel de politie en stuur een WhatsApp naar de groep. Dan kunnen we nare situaties voor zijn.”
Heeft u een WhatsApp-buurtpreventiegroep in uw straat of wijk? En wilt u een bord aanvragen om deze vorm van buurtpreventie bekend te maken? Of wilt u meer informatie over het opstarten van een WhatsApp-buurtpreventiegroep in uw buurt of wijk? Neem dan contact op met de gemeente via e-mail: samenwerkenaanveiligheid@stichtsevecht.nl.